Březen 2010

aoYiiQ..

21. března 2010 v 11:24 | OopsS <3 |  →Me and blog
noo .. čau .. tak dalších článků se dočkáte nejdřív v pátek .. možná ani to ne . držte mi palce ve škoel. .budu na vás myslit .. mám vás ráda.. ♥ pa

slunéčko sedmitečné

21. března 2010 v 11:23 | OopsS <3 |  →Obrázky

Dikobraz jihoafrický//,,,

21. března 2010 v 11:22 | OopsS <3 |  →Popelnice

Dikobraz jihoafrický

(Hystrix africaeaustralis)

A - Cape porcupine
N - Südafrikanische Stachelschwein

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: dikobrazovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Afrika

Biotop: suché křovinaté oblasti

Potrava: hlízy, plody, výhonky, kůra a listy

Rozměry: délka těla 80-86 cm, hmotnost 18-30 kg
Rozmnožování: Samice je březí 3 měsíce a rodí 1-4 dobře vyvinutá mláďata.
Věk: 12-15 let
Zajímavosti: Má ostna dlouhé 30-50 cm, na hlavě a hřbetě tvoří jakousi hřívu, kterou zvířata v rozčilení naježí. Kratší ostny na ocase jsou duté, takže vydávají chřestivý zvuk. Obecně jsou ostny usazené v kůži jen velmi volně a snadno se uvolní, když se zachytí v těle nepřítele nebo když jimi dikobraz potřásá a o cokoliv zavadí. Nedokáže je však aktivně vystřelit. Mláďata se rodí s měkkými ostny, které během několika hodin ztvrdnou.

pictíky//delfiins

21. března 2010 v 11:21 | OopsS <3 |  →Obrázky


pictíky//antilopy

21. března 2010 v 11:20 | OopsS <3 |  →Obrázky

pictíky//andulky

21. března 2010 v 11:19 | OopsS <3 |  →Obrázky


Po kliknutí na obrázek si ho budeš moci upravit a stáhnout pomocí WAPu jako pozadí do svého mobilu.

hyena skvrnitá//...

21. března 2010 v 11:18 | OopsS <3 |  →Popelnice

Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta Erxleben, 1777)

Výskyt

Je rozšířena přes celou sub-saharskou Afriku a směrem na jih. Hojná je ve východní Africe, v jižní Africe byla v některých oblastech vyhubena. Neobývají pobřežní tropický deštný prales nebo centrální Afriku, jinak se s ní můžeme setkat na savanách, v polopouštích, hornatých oblastech i ve výšce až 4000 metrů.

Fyzický popis

Hyena skvrnitá má světlehnědou až pískovou barvu a na tomto podkladu jsou nepravidelně rozmístěny tmavě hnědé skvrny téměř po celém těle. Tyto skvrny jsou nejtmavší u mladých zvířat a s přibývajícím věkěm postupně mizí. Hlava a končetiny jsou tmavší. Srst je hrubá,dlouhá 3-4 cm a délka podsady 1.5-2 cm. Tělo silné a zavalité se silným krkem. Velké a kulaté uši. Přední nohy jsou delší než zadní a to vytváří charakteristickou stavbu těla s klesající zádí. Velká hlava s širokým čenichem a mohutnými a velice silnými čelistmi. Stisk je podle různých zdrojů až 500kg. Také zuby jsou mohutné a slouží hyeně k drcení kostí. Samice jsou zhruba o 10-20% větší než samci a je obtížné u nich rozeznat pohlaví. Samice totiž mají zvýšenou hladinu testosteronu a mají výrazně vyvinutý klitoris, který připomíná i svojí velikostí samcův penis a je schopný erekce. Hyeny mají pouze 4 prsty.

Chování

Hyeny žijí ve složitých, hierarchicky uspořádaných klanech, kterým vládnou samice a vše v klanu je ovlivněno matriarchátem. Samci jsou méně agresivní. Mláďě vůdčí samice v klanu dědí sociální postavení a má různé výsady oproti jiným mláďatům. Tyto klany jsou různě velké a počet jejich členů může být od 5 až po 100 členné klany. Je aktivní hlavně v noci, ale nedělá ji problém lovit i za dne. Mladí samci opouštějí v období puberty klany. Samice zůstávají uvnitř klanu.

Potrava a lov

Hyena je více lovcem než požíračem mršin, za kterého bývala dříve považována. Loví drobné plazy a savce, antilopy, pakoně, zebry a zabíjí samozřejmě i mlaďata ostatních dravců. Je schopna ulovit i mladého slona nebo nosorožce. Při lovu dokáže i přes zdánlivou nemotornost vyvinout rychlost až 65 km/h. Má velkou vytrvalost a dokáže za den překonat i vzdálenost přes 100km. Hyena zabíjí podobně jako pes hyenovitý, po kořisti chňapá nejčastěji ze zadu, ostatní hyeny se snaží kořist znehybnit držením za nohy nebo hlavu a krk a trhá z ní pak vnitřnosti za živa. Je to rychlá smrt. Hyeny mají schopnost požírat i kosti díky značně silným čelistem a velmi kyselým trávícím šťávám v jejich žaludku.

Rozmnožování

Mláďata mají i sociálně niž postavené samice. Odchov mláďat probíhá v doupatech, která většinou hyeny zaberou po jiných zvířatech. Po narození váží asi 1-1.5 kg. Mají otevřené oči a jsou velmi aktivní, rodí se i se zuby. Pokud se narodí sourozenci stejného pohlaví, tak ihned po narození bojují o lepší postavení (častěji samice) a jsou schopni jeden druhého zabít. Matka většinou nezasahuje. Předpokládá se, že toto soupeření nepřežije 25% mláďat. Mléko hyen je velice bohaté na bílkoviny (14.9%) a tuk (14%). Matka kojí pouze soje mláďata. Maso začínají žrát ve věku kolem 4-5 měsíců, pouze mláďata od samice alfa žerou maso zhruba od 3 měsíce. Odstavují se ve věku 14-18 měsíců.

Způsoby komunikace

hlasová: hyeny se projevují mnoha zvuky, z nichž je nejznámější její chechot a vytí
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Hyena zatím není ohroženým druhem.

Fotogalerie

Hyena skvrnitá Hyena skvrnitá Hyena skvrnitá Hyena skvrnitá

Základní informace

český název Hyena skvrnitá latinský název Crocuta crocuta Erxleben, 1777

Váhy a míry

výška v kohoutku 75-89 cm délka 95-165 cm délka ocasu 25-35 cm hmotnost 45-75 kg

Biologická data

délka březosti 100-110 dní počet mláďat 1-4, nejčastěji 2 pohlavní dospělost samec 2-3 roky samice 2-4 roky počet prstů 4 délkaživota 12-15 roků, v zajetí byl zaznamenán věk 40 let aktivita převážně noční denní spotřeba masa velikost teritoria 40-1000km²

picts//medvědíí ♥

21. března 2010 v 11:17 | OopsS <3 |  →Obrázky

pictíky//kočičky

21. března 2010 v 11:15 | OopsS <3 |  →Obrázky
(print image)

pictíky//psíčci

20. března 2010 v 19:09 | OopsS <3 |  →Obrázky
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku
klikněte pro zobrazení původního obrázku

blogiisek --

20. března 2010 v 19:02 | OopsS <3 |  →Me and blog
DATUM ,,NAROZENÍ": 29.12.2009
POČET PŘIDANÝCH ČLÁNKŮ (29.12.2009-20.3.2010): 1282
POČET ČLÁNKU ZA MĚSÍC...


PROSINEC 2009: 269
LEDEN 2010: 334
ÚNOR 2010: 466
BŘEZEN 2010: 213
POČET ZMĚNĚNÝCH DESSŮ:4
1)s příšerkama
2)se snoopym
3)se spongebobem
4)se scene (ACTUAL)
MAJITELKA: Kačíí
POČET POZASTAVENÍ: 1

řetězáček-- jáá jáá

20. března 2010 v 18:51 | OopsS <3 |  →Me and blog
Jak se jmenuješ? Kačíí
Máš sourozence? jj

Na jaký typ školy chodíš? základka

Hraješ na ňáký nástroj? nn nehraju
Favorite:
Nejoblíbenější zpěvák/zpěvačka - asi Gwen Stefani Katty Perry
Nejoblíbenější herec/herečka - Angelina Jolie, Tara Reid

Nejoblíbenější skupina - Ska-p
Nejoblíbenější celebrita - nevim...
Nejoblíbenější song - pořád se to mění xD momentáálně je to od daddy yankee
Nejoblíbenější pohádka - Shrek, Karcoolka, vánoční pohádky a tak .. ty co mám ráda--...je jich víc :)
Buď, anebo:
Jahody/Kiwi - jahodyi kiwi

Kamarádka/Kluk - nevm
Pat/Mat - obaa
Vánoce/Valentýn - Vánoce
Růže/Tulipán - růže
Kniha/Časopis - časopis
Svetr/Mikina - mikina

Sukně/Kalhoty - kalhoty
Les/Louka - lobojí
Co tě napadne jako první:

Morče - Křeček
Kafe - Kofein
Zemřít - Kremace
Pusa - líbačka xD
Křída - Tabule
Láska - Trápení

Rodina - Matka

Pes - Labrador
Auto - Volant

Cesta - Exotika

new moon avatary

19. března 2010 v 20:54 | OopsS <3 |  →Avatary


bella ako upírka

19. března 2010 v 20:54 | OopsS <3 |  →Animace

panenky z twilight

19. března 2010 v 20:52 | OopsS <3 |  →Popelnice

Cullen family

19. března 2010 v 20:51 | OopsS <3 |  →Popelnice


dějiny Carlislea Cullena

19. března 2010 v 20:49 | OopsS <3 |  →Popelnice

uzza ,,.¨cooloourka/

19. března 2010 v 20:47 | OopsS <3 |  →Popelnice

banners

19. března 2010 v 20:46 | OopsS <3 |  →Popelnice
celý článek